Algoritme instagram aangepast

Algoritme instagram zorgt voor minder engagement

Instagram heeft haar algoritme aangepast. Het is even wennen. Vooral als je er dagelijks mee te maken hebt. Voorheen was de engagement 4,6%. Het algoritme zorgt er nu voor dat je 70% minder zichtbaar bent. Instagram bepaalt wie jouw foto’s gaan zien. Zij geven aan te weten welke foto’s interessant zijn voor jouw volgers. Dat is natuurlijk erg vreemd. Maar wat nog vreemder is, is dat het algoritme ook een andere keerzijde heeft. Ik heb zelf van alles geprobeerd. In oktober 2015 haalde ik nog 6700 likes en 10 weken geleden daalde dat naar dat naar 1700 likes. 7 weken geleden werd dat 1400. Tot een week geleden schommelde het aantal likes tussen de 2000 en 1600 likes in. En de afgelopen week tussen de 1200 en 1700 likes. Oei! Dat was even schrikken. Op sommige sites kan je jouw eigen account en de analytics daarvan zien. Super interessant. Maar wat opvalt, is dat niet iedereen
last heeft van deze aanpassing van het algoritme van instagram.

Algoritme instagram

Algoritme instagram

Nederlandse instagrammers

In Nederland heb je verschillende soorten instagrammers. Urban, nature, fashion, food en nog meer. Elk genre heeft daarin een aantal grotere en bekendere instagrammers. Wat mij het meeste opgevallen is, is dat er kleinere instagrammers meer likes krijgen dan de grotere. Ik heb het dan niet over zomaar instagrammers. Ik heb het over serieuze instagrammers.
Degene die er zelfs hun brood mee verdienen, zoals ik zelf. Wij zijn jarenlang de ambassadeurs van instagram geweest. Workshops, presentaties, kranten, tv’s en nog meer. Raar dat nou juist deze groep minder zichtbaar is terwijl andere kleinere, net gestarte, meer likes krijgen dan het aantal volgers dat zij hebben. Hoe verklaar je dat? Ik kwam laatst iemand tegen met zo’n 10 duizend volgers en normaal zo’n 1200 likes. Die had een foto met maar liefst 18 duizend likes. Wat?! 18 duizend?
De verschillen komen niet meer overeen met het aantal volgers. Wat is er precies gebeurt?

Zeuren om niets

Goed, ik wil er natuurlijk niet zielig over doen want ik zie het juist als een uitdaging om andere tools in te zetten. Mijn nieuwe concept over “The Total Package” is goed ontvangen en daar kan ik mij mee onderscheiden. Toch knaagt het aan mij. Jarenlang investeren in de community. Jarenlang het promoten van instagram. Workshops aan scholen en bedrijven. Presentaties over de engagement en hoe je het zakelijk moet inzetten. Instameets organiseren om instagrammers bij elkaar te brengen. En dan dit.

Notifications

Dan is er een soort van kettingbrief idee ontstaan dat ineens iedereen op instagram zijn of haar volgers oproept de notifications aan te zetten zodat je push notifications krijgt als men iets post. Ik denk dat dat dan juist weer té ver gaat. Instagram geeft aan nog niets, ineens, te veranderen. Maar stapsgewijs. Goed, dat klinkt spannend. Kortom, er gaat wel het een en ander veranderen. Mocht dit de standaard worden dan vind ik het allemaal prima hoor. Dan post ik gewoon ietsje meer. Heel simpel. We gaan lekker verder want de foto’s blijven het goed doen en mijn volgende trip zit er al weer aan te komen! Heb jij nog iets te melden over dit onderwerp? Laat hieronder een berichtje achter! Mijn conclusie is, het zij zo. Wees creatief en vind andere wegen om het weer aantrekkelijk te maken. Ik ben in ieder geval weer positief gesteld!

Comments

comments

Posted in blog and tagged , , , , , .