Andøya en de westkust (Noorwegen)

Andøya en haar prachtige landschap

Het is tijd om Andøya en haar prachtige westkust te ontdekken. We vertrekken vroeg, vanuit Andenes, om de zonsopgang mee te pakken. De kleuren aan de westelijke horizon veranderden snel. Roze, geel, oranje paars en groen. Ik kan niet wachten om foto’s te maken. We spreken af met onze gids dat we mogen stoppen waar we willen. Dat laat ik me uiteraard niet nog een keer zeggen.
We rijden fjord in en uit. De bevroren meertjes nodigen uit om terug te komen in de zomer. Ik ben gek op schuurtjes en steigers.
Om de 100 meter wil ik stoppen. Toch moet ik selectief zijn. Een aantal momenten moet genoeg zijn om een impressie te kunnen geven.

Westkust Andøya 1

Westkust Andøya

De schuurtjes van Andøya

Ik zie een aantal mooie plekken om te stoppen. De gids en chauffeur kijken me lachend aan als ik weer eens wil stoppen. Een zeearend landt op een steen aan het water. Het is net te ver om goed vast te leggen dus ik loop terug naar de bus. De oplettende gids wijst mij op een schuurtje 100 meter verder op. 30 seconden zegt hij met een knipoog. De rest van de groep stapt de bus in en
ik begin te rennen. Ik weet dat dit soort momenten de beste zijn. Even alleen en gefocust op het moment. Het is koud maar de zon verwarmt mijn rug. Er lopen geen mensen en er rijden geen auto’s. Een zeearend boven mij scant zijn gebied en ik neem plaats
om dit prachtige schuurtje vast te leggen. De kleuren van het schuurtje knallen uit het landschap. De structuur van het hout verteld een verhaal. De zon straalt zijn natuurlijke licht op de schuur. Ik stel mijn lens scherp en leg dit moment vast. Mijn moment.

Schuur in Noorwegen

Schuur in Noorwegen (Westkust Andøya)

De reis gaat verder

Met een voldaan gevoel neem ik plaats in de bus. Met een dikke glimlach knipoog ik naar de gids. We rijden verder. Na een half uurtje rijden naderen we een vuurtoren op een klein eilandje. De rotsen, de dramatische lucht en de vuurtoren samen in 1 plaatje. We stoppen om die reden. Ik hoef weinig te doen. Het staat gewoon voor mijn neus. Ik stel mijn camera in en maak een foto.
Maar wat het plaatje nog bijzonderder maakt is het kruis tegen de rotswand aan. Dat is een Sami offerplaats. Zelfs in de rots is een kruis gekerfd. Kunnen jullie het zien? Ongeveer op het onderste rechter snijpunt. Klik op de foto om te vergroten. Ik ben gek op dit soort details. Het plaatje is al mooi maar dat er in het landschap historische details zichtbaar zijn, gemaakt door mensen handen, maakt het nog bijzonderder. Hier doe ik het voor. Dit wil ik wereldwijd delen met mijn volgers. Daarom reis ik.

Vuurtoren en Sami offerplaats

Vuurtoren en Sami offerplaats

Hoe kom ik daar?

Wil je dit ook zien, volg dan deze link om de aanbiedingen in Vesterålen te bekijken. Zie ook Andenes, Sortland en Narvik. In een volgende blog zal ik meer vertellen over de treinreis van Narvik naar Zweeds Lapland!

Comments

comments

Posted in blog and tagged , , , , , , , .