Kano varen in Schotland

Kano Varen in Schotland

De kano in beeld. Spiegelglad water. Dat is wat ik al een hele tijd wilde doen. Ik werd uitgenodigd voor een te gekke trip naar de Schotse Hooglanden. Zoals altijd stippel ik de route uit wat op het programma staat. Ook de dingen die er niet op staan. Zo zag ik dat we op een locatie zouden gaan overnachten, dichtbij een prachtig stuk natuur met water. Deze mogelijkheid wilde ik niet missen. Een afspraak werd gemaakt en ik mocht een paar uurtjes op het water met eigenaar Mike van Boots N Paddles.

kano varen in schotland

(Kano varen in Schotland)

River Beauly

Ik heb zojuist Kasteel Urquhart bezocht. Prachtige locatie! We hebben helaas maar even de tijd. De boot, die ons over Loch Ness gaat varen, is gearriveerd. Tijd om te zoeken naar Nessie. Ik denk dat ik hem overal zie en besluit achter op het dek te gaan zitten. Rustig kijkend naar het prachtige landschap. Ik zal bij aankomst tijdelijk afscheid nemen van het reisgezelschap waarmee ik op pad ben. Zij zullen vast naar Eagle Brae gaan waar we die nacht gaan overnachten. Daarover later meer! Ik ga eerst nog eventjes een avontuur beleven. Na aankomst wordt ik opgewacht door Mike. Mike is eigenaar van Boots N Paddles en runt outdoor activiteiten. Hun doel is het laten ontdekken van de Schotse Hooglanden, op een plezierige, verantwoordelijke en actieve manier. Een echte aanrader dus, als je daar naar op zoek bent. We moeten nog even een half uur rijden om op onze bestemming te komen. Mike neemt me mee naar River Beauly. Een rivier in de Schotse Hooglanden. Kano varen is iets wat ik eerlijk gezegd nog nooit gedaan heb. Maar een foto maken met de punt van de kano in combinatie met spiegelglad water is een must. Tenminste, voor mij. De rivier is 25 kilometer lang. We moeten een klein stukje lopen. Het is een nieuwe kano en deze krijgt vandaag een vuurdoop. We gaan beginnen.

De Eerste Keer

We tillen samen de kano in het water. Ik heb bergschoenen, een waterdichte broek en waterdichte jas aan. Een drybag heb ik bij de hand en mijn camera om mijn nek. Voordat we het water in gaan krijg ik een reddingsvest aan. Na wat instructies begint het avontuur. Het is even wennen en ik zoek naar de juiste balans. Samen peddelen we een stuk de rivier op. Zoals afgesproken hoef ik niet mee te peddelen. Toch doen we het samen. Als we vaart hebben leg ik mijn peddel even weg en pak ik mijn camera. Meteen is het raak. Wat een prachtige omgeving. Precies zoals ik het me had ingebeeld. De reflectie, de kleuren en de structuren. Voor een fotograaf echt perfect!

Reflectie River Beauly

(Reflectie River Beauly)

De Perfecte Spiegeling

Ongelooflijk hoe mooi de natuur kan zijn. Kano varen in Schotland is een echte aanrader. Ik ben geraakt door de schoonheid en kracht van dit stukje rivier. Ik krijg een persoonlijke uitleg van de omgeving. Over de vogels en vissen. Zalm en buizerds. Prachtig om in al die stilte te zien en te horen. We komen aan op een plek waar de spiegeling bijna onwerkelijk is. Dit is waar ik naar zocht. Het is een gevoel wat eigenlijk onbeschrijfelijk is maar ik zal een poging wagen.

De Perfecte Spiegeling

(De Perfecte Spiegeling)

Een Emotionele Tocht

We gaan de bocht om, om een eiland heen. De stroming wordt ietsje sterker en we peddelen door. Totdat het weer rustig wordt. Het moment is daar. Het moment om even een paar minuten stil te liggen en om stil te zijn. Ik hoor mezelf ademen en mijn hartslag wordt rustig. Zachtjes hoor ik de stroming. De vogeltjes zingen hun liedje. De kleuren aan de oever. Het water, de lucht en het gevoel. Overal, zoals bijna overal in de Schotse Hooglanden, zie je een soort van groene aanslag op de takken. Dit is aanwezig doordat de zuurstof zo puur en schoon is. Ik ken dat helemaal niet. In Nederland hebben wij dat niet. Erg bijzonder. Een takje breekt in de stilte. Een hert probeert onzichtbaar te zijn maar verraad zijn plek. Ik krijg een brok in mijn keel. Even voel ik waar het eigenlijk allemaal om gaat. In balans zijn. Één zijn met de natuur. Maar ook beseffen wat je thuis hebt. Mijn gezin. Een traan rolt over mijn wang. Het blijft stil. De drukte van de dagelijkse verplichtingen varen even weg. Alles is in balans.
Ik voel mij één met de natuur. We dobberen op kalm water en ik sluit even mijn ogen. Wat een rust. Wat een kalmte. Het doel en boodschap van Mike is overgekomen. Ik vraag hem of het fijn wonen is hier in de Schotse Hooglanden. Vol overtuiging hoor ik hem ja zeggen. We zijn het met elkaar eens. Dit blijft altijd uniek. Eens en voor altijd. De waarheid zit achter mij. Samen peddelen we terug. Mijn innerlijke batterij is weer opgeladen. Een emotionele tocht.

Een Emotionele Tocht

(Een Emotionele Tocht)

Visit Inverness

Wil je dit zelf beleven? Ik raad het van harte aan. Even weg uit de drukte en opladen in de natuur. Kano varen is de ultieme tool. Check Boots N Paddles voor meer informatie. Voor meer informatie over de regio Inverness, check dan deze website.
In mijn volgende blog zal ik meer vertellen over mijn trip naar Schotland. Wellicht over Steve “The Nessie Hunter” Feltham, Eagle Brae of over mijn bezoek aan The Culloden Batllefield. Hou mijn blog in de gaten voor meer spannende avonturen! Over een week vlieg ik naar mijn volgende locatie. Een van de allermooiste plekken op aarde.

Comments

comments

Posted in blog and tagged , , , , , , , .