Tijd voor verandering!

Al 8 jaar lieg ik tegen mezelf
Ik zit middenin een trainings parcours. Ik roep al 8 jaar tegen mijzelf dat ik “deze zomer” nu toch echt afgetraind naar het strand ga. Al 8 jaar lieg ik tegen mezelf. Het is me niet 1 keer gelukt. Toch raar dat ik er elke keer genoegen mee neem. Of dat ik het accepteer dat ik niet kan waarmaken wat ik zeg. Hoe komt dat toch? Waarom lukt het anderen wel?

Op mij komt het aan
Sportschool in, sportschool uit. Terwijl ik een aardig sterke geest heb en altijd doorzet totdat ik iets bereik, lukte het met sporten nooit. Ik ben ook erg zelfbewust van mijzelf. Zelfkennis. Op mij komt het aan. Maar waarom dan niet met het doorzetten van sporten? Afgelopen oktober 2015 kwam ik in aanraking met Crossfit. Ik zou naar Aruba gaan voor een media trip maar wilde wel ‘nog eventjes” wat afvallen en trainen. Zo kwam ik in contact met CrossFit Ede. Ok, het lukte me niet om op tijd klaar te zijn, dus ging ik, niet afgetraind, naar Aruba. Het moment toen ik mezelf liet filmen tijdens het cliff jumpen was het moment dat ik mezelf eens goed de spiegel voorgehouden kreeg. Confronterend. Niet afgetraind. Zichtbaar aan mijn hele houding. Onzeker. Een vader van 36 jaren jong. Dat raakte mijn zelfvertrouwen. Ik wilde niet die slappe zak zijn die zichzelf belazerde. Wie hou ik hier nou voor de gek? Time to change!

crossfit-ede-vallei-logo

Eye Opener
De trip naar Aruba was de eye opener! Hoe nu verder? Eerst moesten er een aantal dingen veranderen. De oorzaak van continue falen op het gebied van trainen, moest worden aangepakt. Waren dit moment opnames of waren deze momenten wekelijks? Ik hou van een drankje en een hapje. Sterker nog, ik lust elke dag wel een biertje of 2. Ik bewoog nauwelijks. Ik at op onregelmatige tijden. Ik ben muzikant en kom vaak laat thuis. Nog even een gehaktballetje bij de benzinepomp. Ik merkte dat ik door dit patroon anders in het leven stond. Laat naar bed, in de ochtend brak. Soms hoofdpijn van een biertje te veel. Moe, futloos en passief.

Kom Op Nou
Tijd voor verandering. Ik nam contact op met de jongens van Crossfit Ede.We zijn nu 6 weken verder. De allereerste keer dat ik meedeed met een proefles was een verrijking. De boodschap was duidelijk. Op mij komt het aan. Geen excuses. Niet trainen op een eilandje, zoals je vaak ziet in een “normale” sportschool. Iedereen z’n eigen apparaatje. Kijken naar anderen, of je het nou wilt of niet. Wie is het breedst? Wie kan het meeste drukken? En af en toe denk je, “oh, laat ik maar eens dit apparaat doen.” Je kent het wel. Daarnaast word je in januari platgegooid met de reclame van een bekende sportschool. Een te dikke man met baard die al jaren door de tv roept: “Kom op nou!”. Dat hij te dik blijft na al die jaren trainen, zegt genoeg. Duizenden ingeschrevenen per locatie waarvan een aantal honderd aanwezig is. Met alle respect hoor. Maar ik spreek uit ervaring. Ook ik liet me ooit verleiden.
Dat was een zwak moment.

Geen Excuses
Maar nu is alles anders. Ik heb nu tijdelijk een persoonlijke coach die mij laat inzien waartoe ik in staat ben. Het doel is om afgetraind te zijn. Niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn gezin. Ik wil niet meer die, iets te dikke, papa of man zijn die maar wat aanklooit op fysiek gebied. Ik heb als doel om de rots in de branding te zijn op meerdere vlakken. Meer energie te creëren voor mijzelf en voor mijn gezin. Ik zal u een aantal van die typische momenten laten zien die wij allen kennen, tijdens bijvoorbeeld de reclame van een programma of film. Daar worden onze hersens geplaagd. Een zak chips op tv. Onbewust proef je die lekkere zoute knabbels. Sterker nog, ze zitten al in een kommetje op je schoot. Ik weet zeker dat als je dit leest je de chips al proeft. Naturel chips met een vleugje zeezout. Want zo werkt het. Of wat denk je van deze. Een goed afgetrainde kerel die een ijskoud blikje cola drinkt zodat hij afkoelt. Waarom matchen die 2 dingen niet? Een afgetrainde kerel die een blikje troep met daarin 9,75 klontjes suiker wegtikt.Wat is de doelgroep? Vrijgezelle dames? Getrouwde dames met een te dikke kerel naast hun op de bank? Een te dikke kerel op de bank die dorst heeft? Een afgetrainde kerel die juist te veel suikers laat staan? Tja, zeg het maar.

Bewustwording
De enige manier om af te rekenen met deze psychische marteling is bewustwording. Bewust worden van die momenten wanneer je hersenen geplaagd worden. Weten wat voor ellende het met zich meebrengt. Leven in het hier en nu, neemt ook de verantwoordelijkheid, naar je zelf toe, mee. Een avond dat je zat in de kroeg staat bijvoorbeeld. We weten allemaal dat je de ochtend erna ziek kan zijn. Dat je je moe en futloos voelt. Dat je energie verre van weg is. Dat het een hele dag duurt voordat je weer bier kan drinken. 😉 Een stukje bewustwording van de consequenties van je eigen acties.Tuurlijk kan je dit af en toe doen maar doe het dan wel met mate. Dat ik dit durf te zeggen is voor mij ook al een hele overwinning hoor. Als er 1 van een avondje doorzakken houdt, ben ik het wel. Maar voor mij is het een leerproces geweest. Weliswaar een lang leerproces maar gelukkig nu wel zonder oogkleppen.

Resultaten
Goed, we gaan terug naar de boodschap! Crossfit. Ik zal u mijn ervaring tot nu toe delen. Wat ik erg prettig vind is dat je traint op eigen kracht.Bijvoorbeeld pushups, situps en pullups. Squatten, benchpress, kettlebell swing en nog vele andere soorten.Ik ben nog maar een groentje en train 2 keer in de week maar wel met zichtbaar resultaat. In plaats van alleen afvallen zie je nu ook dat mijn spieren zich ontwikkelen. En dat al in 6 weken. Bij sommige oefeningen moet je gaan totdat je niet meer kan. Tot falen.
Crossfit heeft er voor gezorgd dat ik meer kan dan dat ik eigenlijk verwacht. Mijn coach houdt mij continue een spiegel voor. “Waarom stop je?” als blijkt dat je nog even door kan gaan. Die verandering heeft mij positief veranderd en niet alleen tijdens het sporten. Maar ook in het dagelijks leven.

Bewust Kiezen
Sommige oefeningen zijn, voor nu nog, zo zwaar dat je vroegtijdig denkt, ik stop nu! Maar het besef is groter dan de verleiding. Ik besef dondersgoed dat dit een spiegel is.Opgeven is niet meer een keuze. Opgeven is een no-go. Opgeven is hetzelfde als de ochtend na een avondje zuipen.Denk een paar stappen verder. Als ik opgeef, baal ik achteraf. Als ik zuip, baal ik achteraf. Als ik al “opgeef” tijdens een oefening moet het zijn omdat ik 120% gegeven heb. In beide situaties heb ik profijt. In beide situaties heb ik bewust gekozen. Je zal versteld staan waartoe je eigenlijk allemaal in staat bent. Het is de verleiding, van binnen en buiten, die ons continue bespeelt. Maar het kan toch niet waar zijn dat je niet zelf meer kan kiezen of denken? Bewust beslissen is een must-do. Zonder dat zullen doelen onbereikbaar blijven. Laat jij je leven leiden door chips, cola, bier, snoep of andere rotzooi terwijl je weet dat dit je moe en futloos maakt? Ben jij zo iemand? Crossfit en het bewustzijn van jezelf is niet voor mensen die graag slachtoffer spelen. Ook niet voor mensen die kiezen voor excuses in plaats van het boeken van progressie. Ben jij een opgever? Bedenk dan eens hoe die dingen komen. Wellicht klinken mijn voorbeelden je maar al te bekend voor. Maar voor mijzelf is 1 ding duidelijk. Ik kies voor mijzelf. Ik wil gezond en energievol in het leven staan. Ik heb afscheid genomen van die hersenplagerijen op tv en radio. Die gaan mij niet meer beïnvloeden. Het is verleden tijd en ik kies voor mijzelf.

Actie!
Wil jij ook die eindbaas unlocken en ontdekken waartoe jij in staat bent? Ook klaar met dat futloze gevoel? Klaar met jezelf voor te liegen? Stop met die slachtofferrol. Want uiteindelijk speelt die rol zich alleen af in jouw eigen gedachten en ga ik lekker verder
met resultaten behalen. Kappen dus met die energie zuigende misleiding van je eigen kunnen want uiteindelijk kan er maar 1 de winnaar zijn en dat ben IK! Of jij…hoe je het maar bekijkt. 😉 Tijd voor actie! Doe je mee?

GA HIER NAAR DE SITE VAN CROSSFIT EDE

 

 

Comments

comments

Posted in blog and tagged , , , , , .