Hard afgestraft door het UWV

Een persoonlijke boodschap: Hard afgestraft door het UWV

Beste lezer, normaal gesproken schrijf ik over instagram. Of over mijn drumschool. Of over workshops omtrent het zakelijk inzetten van instagram. Kortom, het delen van mijn passie. Echter, wil ik ook eens een persoonlijk verhaal schrijven waarvan ik vind dat dat anders kan en anders zou moeten.

Nieuw avontuur

3 jaar geleden, juli 2012, kwam mijn functie, door een reorganisatie, te vervallen. Ik kon toen kiezen om aan een soort van traject deel te nemen om een andere baan te vinden of iets anders. Ik was al jaren aan het worstelen met hoe het toch kwam dat ik elke keer na een aantal jaar ergens te hebben gewerkt, iets anders wilde doen. Hoe kon dat toch. Al jaren was ik ook bezig om te bekijken of ik voor mezelf als muzikant kon werken. Mijn vader deed dat toen al wat jaartjes maar ja, ik heb nu nog 2 jonge kinderen, een hypotheek en alles wat daarbij komt kijken én de tijden zijn inmiddels erg veranderd. Bij mijn vorige baan kon ik rekenen op maandelijks een vast bedrag op de bank. Dat zou allemaal anders worden, mocht ik voor mezelf beginnen. Maar goed, ik kwam dus voor die keuze te staan en wist eigenlijk dat ik het nu moest doen. Deze “kans” zou zich niet meer voor doen. Dit bedacht ik me keer op keer. Ik zat netjes mijn tijd uit bij mijn laatste werkgever en ik ging met opgeheven hoofd, een goed getuigeschrift en een hoofd vol met nieuwe creatieve ideeën op weg naar een nieuw avontuur.

Ondernemer: Ede-Drumles.nl

Ik kreeg wat geld mee en dat besteedde ik aan het verbouwen van onze schuur. Er moest plaatst komen voor een geluidsdichte muziekstudio/drumschool. Daar waar ik kon werken aan mijn creatieve ideeën. Ik bouwde zelf een website, ontwierp flyers en visitekaartjes en zocht de lokale media op. De drumschool was geboren. Ede-Drumles.nl Na het eerste jaar merkte ik dat ik geen reserves had om de zomer van 2013 te overbruggen. Wow, dat was even pittig. Maar goed, ik wist ook dat het opbouwen van een eigen bedrijfje ruim 3 jaar nodig heeft om te bepalen of het rendabel is of niet. September 2013 kreeg ik gelukkig nieuwe leerlingen erbij en het laatste kwartaal van 2013 was goed. Maar goed, de zomer van 2014 zat er aan te komen en ik wist nu dat er verandering zou moeten komen. Met alleen drumleerlingen en wat optredens ging ik het niet redden.

Creatief zijn

Doordat ik door een vriend verslaafd raakte aan instagram ontdekte ik iets nieuws. Iets totaal nieuws. Ik had als zelfstandige gelukkig ook wat uurtjes vrij tussen de drumlessen en het ophalen van de kinderen door. Deze uurtjes besteedde ik aan instagram. Foto’s maken op mooie locaties en dit delen met mensen van over de hele wereld. Mensen gaven commentaar en likes en het prikkelde mij enorm. Ik raakte in balans. Maar hoe kwam dat? Ik ontdekte dat ik mijn creatieviteit kwijt kon. Voorheen, op kantoor zat het mij enorm in de weg. Dat botste tussen mij en mijn collegae. Daar kwam ik, na ruim 17 jaar werken, ineens achter. Ik wist nu eindelijk waarom ik mezelf altijd in de weg zat of waarom ik me nooit echt kon concentreren op kantoor. Op kantoor zat ik altijd concepten te typen. In Word. Hele bedrijven werden door mij bedacht en nieuwe concepten werden doordacht. Maar ja, uiteindelijk kon ik er geen reet mee. Ik moest toch gewoon geld verdienen en ik had toch helemaal geen tijd voor al die zweverigheid? Het was vooral frustrerend dat mijn collegae met hele andere dingen bezig waren dan ik. Dat klinkt gek he? J
Dag in, dag uit was ik bezig met andere dingen. Dingen waarmee ik nooit aan de slag kon. Nu wel. Creatief zijn.

Instagram

Door mee te doen aan challenges en contesten op instagram begon ik al gauw bekend te raken met de community. Ik deed mee aan het organiseren van instameets en werd er steeds beter in. Toen ik uiteindelijk 2900 volgers bereikte kwam ik op de Suggested User List van Instagram. Daar zal ik voor de rest niet op ingaan, daarvoor kan je mij boeken om een presentatie te geven. Maar goed, na 3 weken op de SUL te hebben gestaan, was ik ruim 15 duizend volgers verder. Het voelde alsof ik werd beloont voor mijn inzet. Mijn inzet om creatief te zijn met wat ik leuk vindt. Dit kende ik niet. Ja, wel als muzikant natuurlijk maar nu vooral omdat ik ook zelfstandige ben. Ik kwam op lijstjes terecht. Zoals op die van Vodafone en HP de Tijd, bedrijven mailden mij ineens of ik iets voor hun wilde promoten, tegen vergoeding notabene. Dat was het moment dat ik andere mogelijkheden zag. Mogelijkheden om die pittige zomertijd, dat als een blok aan mijn been hing, te overbruggen door reserves op te bouwen. Ik zette deze positieve veranderingen om naar business. Vele om mij heen zagen daar niets in. Instagram is al geweest. Of instagram is maar voor weinige weggelegd. Nou, zo zag en zie ik dat niet. Door mijn actieve houding en door het benaderen van vele bedrijven, bracht instagram mij een hele nieuwe kijk op het zelfstandig zijn. Vele deuren gingen open en ik zit inmiddels op bijna 50 duizend volgers. Wat ik voorheen als onmogelijk hield is me toch gelukt.

Dromen komen uit

Ik mocht tijdens de landing van de nieuwste Boeing 787, in de cockpit zitten, achter de piloot. Daar droomde ik al jaren van! Soms zat ik uren achter mijn macbook om filmpjes te bekijken op YouTube, gemaakt vanuit de cockpit. Al ruim 20 jaar stond ik aan de zijlijn te kijken naar de para droppingen op de Ginkelse Heide in Ede, tijdens de Airborne. Door instagram sta ik nu al 2 jaar achter elkaar in de droppingszone, onder en tussen de para’s, met alleen een handje vol journalisten. Telegraaf, NOS, en die instagrammer uit Ede. Even een interviewtje met een online magazine uit New York. We kunnen al ruim 3 niet op vakantie met de kinderen. Nu wel. Maar liefst 2 keer deze zomer, mede mogelijk gemaakt door Landal Greenparks en door mijn inzet als instagrammer, uiteraard. Zaterdag is Radio Kootwijk afgehuurd door Sony Mobile Nederland. 10 gelukkige winnaars die een exclusieve workshop krijgen van mij. In september ga ik naar Zweden. In oktober naar Aruba. Tja, dat heb ik allemaal te danken aan dat ene platform die mijn creatieviteit unlockte. Instagram.

Eindelijk heb ik alles op de rit als ondernemer en kunnen we als gezin genieten van het kleine succes dat ik behaald heb. Nu doorzetten en nieuwe mogelijkheden omzetten naar business. Dit jaar is de eerste zomer dat ik vol overtuiging weet dat ik me geen zorgen hoef te maken. Het is me gelukt. Eindelijk! Nu kan mijn gezin ook genieten van de dingen die ik terug krijg voor het hard werken als instagrammer en als drumleraar.

Daar komt de enveloppe

De creatieviteit is op dit moment ver te zoeken. 3 jaar geleden ging ik een traject in met het UWV. Ik wilde niet afhankelijk zijn van de belasting betaler en met tegenzin ging ik naar het UWV. Ik wilde zo snel mogelijk iets voor mezelf starten en vroeg het UWV om hulp. Mijn doelstelling, voor mezelf starten, gevrijwaard worden van de sollicitatieplicht en zo snel mogelijk uit de WW zijn. Het lukt niet iedereen, maar gelukkig kon ik na hard werken, binnen 6 maanden uit de WW. Een geslaagde missie. Ik ging uit van mijn eigen krachten en wilde niet in een gat belanden. Die krachten wilde ik benutten en onafhankelijk zijn van welk onderhoud dan ook. Samen met mijn werkcoach, die er nooit was of niet te bereiken was, bespraken we de toekomst. Mensen die succesvol voor zichzelf kunnen starten, steunen wij van harte. Hoe sneller uit de WW, hoe beter. Maar hoe zit dat dan met het geld dat ik van jullie krijg en wat ik zelf verdien? Deels zou ik moeten terug betalen maar daar doen we niet zo moeilijk over. Het belangrijkste is om je zo goed mogelijk te begeleiden en je zo snel mogelijk weer deel te laten nemen in de maatschappij. Nou, dat is me aardig gelukt! J

Echter, het UWV wilt nu, nu het eindelijk goed gaat, toch nog geld van mij zien. Maar liefst €4720,00. Dit moet op korte termijn worden terugbetaald. Want zo werkt dat nou eenmaal. Je hebt het gekregen van ons en je hebt hard gewerkt om niet afhankelijk te zijn van de belastingbetaler en dit moet nu terug.

U moet wel weten dat ik geen schulden heb, geen achterstallige betalingen. Ik betaal alles netjes en wil ook vooral betalen voor zaken waarvoor dat moet. Geen enkel probleem. Daar werk ik ook voor, net als een ieder ander.

Een maand nadat ik de laatste uitkering kreeg, werd deze regel afgeschaft. Nu hoef je niet meer terug te betalen. De WW van ruim 11 maanden, die ik nog over had, is te komen vervallen als je meer dan 2 jaar voor jezelf werkt.

Hoeveel?

Eigenlijk best vreemd he? Waar je recht op hebt en waar je al die jaren voor gewerkt hebt vervalt op het moment dat je terug moet betalen. Kortom, in de meest ongunstige situatie, kan ik het niet terug betalen, kan ik mijn bedrijfje opzeggen en heb ik geen recht meer op WW. Weet het UWV wel dat sommige mensen een gezin hebben? Dat het enorm veel geld kost, vooral als startende en kleine ondernemer, om dit elke maand op te hoesten? Ik wil hier niet de zielige meneer uithangen hoor maar ik wil mijn frustratie met u delen. Als u eens wist hoe gepassioneerd ik ben, hoeveel ik aanpak, hoeveel werk ik probeer te genereren, hoeveel ik per maand heen en weer reis om mijn kop te laten zien, hoeveel geld en tijd dat kost, hoeveel mensen ik niet of nauwelijks spreek omdat ik altijd bezig ben of weg ben, hoeveel tijd ik besteed aan nieuwe ideeën, hoeveel geld dat allemaal kost, hoeveel een hypotheek kost, hoeveel het goed verzorgen van je kinderen kost, hoeveel mensen niets doen met hun leven, hoeveel mensen hun handje ophouden, hoeveel mensen er niets van bakken, hoeveel mensen misbruik maken van een uitkering, hoeveel mensen zouden willen om net als ik van mijn passie mijn werk te maken, hoeveel belastinggeld ik als ondernemer betaal en hoeveel tijd ik nog heb om dit vol te houden? Enig idee? Ik ben het zat!

In de uitverkoop

Deze maand kunt u mij boeken. U krijgt op al mijn diensten, muzikant, drumleraar, webbouwer, grafisch ontwerper, workshop/presentaties/trainer, SEO specialist, instagram influencer, fotograaf, fotobewerker, blogger, redacteur, uitgever, cameraman, sales, marketeer en campagne ontwikkelaar, want dit doe je allemaal als zelfstandig ondernemer die er iets van wilt maken, 25% korting. U, als belastingbetaler, krijg 25% korting. Die 25% steekt u in uw zak. Ik zal proberen die ander 75% terug te betalen aan het UWV zodat u nog lang kan genieten van mij als creatieveling, als blogger, als muzikant, als drummer, als fotograaf en als ondernemer.

Mijn dank is groot,

Wesley Glasmacher
Ondernemer

www.wesinthewild.com

 

 

Comments

comments

Posted in blog, instagram.