Zweden: Met Het Gezin Naar Småland

Dromen Komen Uit!

Ik ben al eens in Zweeds Lapland geweest. Maar deze keer zal het anders zijn. Het is begin augustus en we hebben er zin in. Mijn kinderen hebben nog nooit gevlogen en dat is al 1 droom die uitkomt. Wat hebben we allemaal nodig en wat moet mee naar Småland? Het wordt redelijk lekker weer en we besluiten luchtige kleding mee te nemen. Stevige schoenen is natuurlijk een aanrader. Misschien ook voor iedereen een lange broek en trui? Altijd handig! Ik heb zelf eigenlijk alle soorten outdoor kleding. Tijdens mijn trips word mijn kleding vaak gesponsord. Outdoorkleding aanschaffen voor het hele gezin kan nog best wel eens een duur grapje worden. Aangezien de goede vooruitzichten qua weer, gaan we het wel redden met “normale” kleding. We zijn klaar om te vertrekken naar Småland. Maar waar ligt Småland eigenlijk?

Kaart Småland

Kaart Småland

Informatie Over Småland

Småland is een zogenoemd landschap in de Zuid-Zweedse regio Götaland. Het omvat de provincie Kronobergs län, het grootste gedeelte van Jönköpings län en het vasteland van Kalmar län. Småland bestaat vooral uit glooiende heuvels bezaaid met meren en bossen. De bekende Zweedse schrijfster Astrid Lindgren (Pippi Langkous, Michiel) komt uit deze streek. Enkele bekende steden zijn Växjö, Jönköping en Kalmar. Småland bestaat voor een groot deel uit bos. Zo’n 50% van het oppervlak bestaat uit bos en ongeveer 14% bestaat uit landbouwgrond. Het grootste deel van de grond in Småland is onvruchtbaar en op veel plaatsen is de bodem bezaaid met stenen. Småland is een van de landschappen met de meeste meren in Zweden. Het grootste meer dat geheel in Småland ligt is het 184 km² grote Bolmen. Een groot deel van het noorden van Småland is deel van het zuid Zweedse hoogland. De 377 meter hoge heuvel Tomtabacken is het hoogste punt van Småland. (bron: wikipedia)

Vliegen Naar Linköping

We vliegen met KLM naar Linköping. Eerst pakken we de trein vanaf Ede-Wageningen naar Schiphol. Als ik moet reizen pak ik de trein. Een goed en ontspannen begin van je reis. De kids zijn gek op de trein en we willen ze een echt avontuur laten beleven. Het is maandag 1 augustus en we zullen ongeveer een uur vliegen naar Linköping. Rond 16:40 komen we aan. Op het vliegveld staat een auto voor ons klaar. We laden de auto vol met onze koffers. Nu gaat het toch echt gebeuren. We moeten ruim 3 uur rijden naar onze eerste bestemming. We zullen de eerste nacht overnachten bij Kosta Lodge. Småland here we come!

Kosta Lodge

Kosta Lodge

Kosta Lodge

Na een lange autorit, door de prachtige Zweedse natuur, komen we aan bij Kosta Lodge. Kosta is een plaats in de gemeente Lessebo in het landschap Småland en de provincie Kronobergs län in Zweden. De plaats heeft 941 inwoners (2005) en een oppervlakte van 162 hectare. In Kosta staat de kristalfabriek Kosta Boda. We worden welkom geheten. Ik krijg een mobiele wifi. Super handig natuurlijk. In onze lodge ligt een grote schaal met allerlei lekkere dingen klaar. Kazen en worsten. We worden heerlijk verwend maar we zijn erg moe. Ik heb hoofdpijn en ik wil vroeg slapen. Om 09:00 worden we verwacht om te ontbijten en ik heb al vroeg een afspraak met iemand. Gelukkig hebben we goed geslapen. Na het ontbijt ontmoet ik Anna van destination Småland. Samen met haar bekijk ik welke plekken ik allemaal kan bezoeken. Er is een programma voor mij samengesteld maar ik wijk graag af. Ik vind het leuk om nieuwe plekjes te ontdekken. In plaats van de standaard plekken te bezoeken ben ik op zoek naar nieuwe plekken. Dit om unieke foto’s te maken. Na ons gesprek gaan mijn vrouw en kinderen zwemmen. Er is een prachtig nieuw buiten zwembad en het zonnetje schijnt heerlijk. Ik trek mijn outdoor broek aan en ga de omgeving verkennen.

Kosta Natuur

Kosta Natuur

De Prachtige Zweedse Natuur

Ik rij wat rond en duik hier en daar wat weggetjes in. Heerlijk! Ik kom eigenlijk niemand tegen en soms is dat ook wel spannend. Toch is dit voor mij de ultieme manier om unieke plekken te vinden. Wat is het hier mooi zeg. Ik voel me 1 met de natuur en stap af en toe uit om dit te voelen en te ruiken. Ik zet de auto even uit en probeer even heel stil te zijn. Dat is waar ik het meeste van geniet. 1 zijn met de natuur. In Nederland is de natuur ook prachtig maar ik heb hier een ander gevoel bij. De mentaliteit van de Zweden en het grote respect voor de natuur spreken mij erg aan. Dit bij elkaar zorgt voor een andere denkwijze. En dit is ook precies wat ik ervaar. Ik probeer een aantal plekken vast te leggen en rij weer verder. Ik ben gek op wegen. Het liefst wegen die een eigen verhaal hebben wanneer men er naar kijkt. Uitnodigend en avontuurlijk. Naar die plekken ben ik op zoek. Na een half uurtje beland ik op een plek waar een zogenaamde spotters hut staat. Ik zet de auto uit en loop er naartoe. Een mooie plek om even te rusten. Ik plof neer op een zelf in elkaar gefabriceerd bankje. Het is stil. Ik hoor een havik jagen. Het breken van takjes maakt me nieuwsgierig. Ik voel me rustig en relax. Ik ben helemaal alleen in de natuur. Althans dat denk ik.

Rustplek

Rustplek

Ik Vind Mijn Weg

Wat een mooi moment. Ontspannend en rustgevend. Dit is toch hoe het hoort? In balans zijn en ervaren hoe mooi iets kan zijn. Ik voel me fijn maar besluit weer verder te gaan. Ik wil het graag delen en haal mijn gezin op om ze mee te nemen. Even een stukje door de natuur rijden. Mijn vrouw en kinderen hebben heerlijk genoten van de faciliteiten van Kosta Lodge. Småland heeft ons nu al te pakken. We stappen in de auto en ik laat ze de omgeving zien. We hebben nog even voordat we worden op gehaald om te gaan ervaren wat crayfishing is. In mijn volgende blog zal ik daar meer over vertellen. We rijden heen en weer en plots valt mijn oog op een weg. Een prachtig stuk asfalt in de natuur. Het is natuurlijk maar wat je mooi vindt maar dit is precies wat ik zoek. Ik vind een veilige plek om de auto neer te zetten. Het is erg gevaarlijk en moeilijk om een foto te nemen op deze weg. Er rijden auto’s die je alleen in de verte of van heel dichtbij kan zien. Een heuvelachtige weg. Eerlijk gezegd is het levensgevaarlijk wat ik doe. Ik observeer de afstand van de auto’s en bereken de tijd die ik heb. Ik weet dat ik maar even heb om die perfecte foto te nemen. Mijn gezin zit in de auto en die staat veilig langs de weg. Ik wacht op het juiste moment want ik heb maar 10 seconden om een paar foto’s te maken. Daarna is het rennen geblazen en zorgen dat ik weer veilig langs de weg sta. Het is gelukt!

Weg in de natuur

Weg in de natuur

Meer Informatie

In mijn volgende blog zal ik meer vertellen over ons avontuur. Wil je meer weten over de regio Småland, klik dan op DEZE link.
Wil je meer weten over Kosta Lodge, klik dan HIER. Voor meer informatie over Zweden, klik dan HIER.
Mijn volgende blog zal gaan over Crayhishing met een te gekke gids!
Zie hier alvast een kleine impressie:

Comments

comments

Posted in Zweden and tagged , , , , .